Tasting Notes #2: The Balvenie Doublewood 12y

(ENGLISH / GERMAN)


 

Hi folks,

So here’s my second try at writing down some actual tasting notes while sampling a Single Malt.

This time we have a 12 year old Doublewood from “The Balvenie” distillery. The distillery is seated in Dufftown in the Speyside region that is regarded as the heartland of the Scottish whisky production. More than half of all the Scottish malt whiskys are coming from this region.

The Balvenie Doublewood 12y
The Balvenie Doublewood 12y

General Info:

  • Origin: The Balvenie, Dufftown (Speyside)
  • Age: 12 years
  • Alcohol: 40%
  • It is called “Doublewood”, because after its maturing in oak cass, it is then finished for some month in first-fill sherry casks made of European oak.

Appearance

  • Amber

Nose:

  • Herbs, spices, you can smell some orange

Taste

  • fruity-sweet, again orange/candied orange
  • Very slight notes of cinnamon or vanilla.

Finish

  • Starts late. but stays long
  • Warms your whole chest 😉

 

Hallo zusammen,

Hier also der zweite Versuch, tatsÀchlich mal Tasting-Notes beim Probieren eines Single Malts aufzuschreiben.

Dieses mal war’s ein 12-Jahre alter Doublewood aus der Brennerei “The Balvenie”. Die Brennerei liegt in Dufftown in der Speyside, die als Kernland der Whiskyherstellung gilt und in der mehr als die HĂ€lfte der Schottischen Malt-Whisky-Brennereien beheimatet sind.

The Balvenie Doublewood 12y
The Balvenie Doublewood 12y

Allgemeine Daten

  • Herkunft: The Balvenie, Dufftown (Speyside)
  • Alter: 12 Jahre
  • Alkohol: 40%
  • “Doublewood” deswegen, weil er nach seiner Hauptreifung in EichenfĂ€ssern noch mehrere Monate in Ex-SherryfĂ€ssern aus europĂ€ischer Eiche nachgereift wurde.

Farbe/Erscheinung

  • Bernstein

Geruch

  • KrĂ€uter, GewĂŒrze, leicht nach Orange

Geschmack

  • SĂŒĂŸlich, wieder Orange/Orangeat
  • Ganz leichte Zimt- und Vanillenoten

Abgang

  • Beginnt spĂ€t, bleibt aber lang;
  • WĂ€rmt den ganzen Brustkorb 😉

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