Tasting Notes #4: Lagavulin 16y

(ENGLISH / GERMAN)


 
Hi folks,

The 16 year old Lagavulin is part of the six Classic Malts of Scotland and was recommended to me as one of the best peaty malts. This absolutely proved true. It’s a fantastic Whisky.

 

 

General Info

  • Origin Lagavulin, Islay
  • Age: 16 Jahre
  • Alcohol: 43%

Appearance

  • Bright gold

Nose

  • A huge amount of peat and smoke
  • With water added, some sea salt

Taste

  • The smell is confirmed: Smoky, petay taste
  • slightly oily
  • With water added, the oiliness vanishes and smoke and peat are weakened. Again sea salt

Finish

  • long, dry and warming

 

Hallo zusammen,

Der Lagavulin 16y gehört zu den sechs Classic Malts of Scotland und wurde mir als einer der besten rauchigen Malts überhaupt empfohlen. Ich bin bei solchen überschwänglichen Empfehlungen vorsichtig, aber in diesem Fall war das nicht gelogen. Ein fantastischer Whisky.

 

 

Allgemeine Daten

  • Herkunft: Lagavulin, Islay
  • Alter: 16 Jahre
  • Alkohol: 43%

Farbe/Erscheinung

  • Bernstein
  • dunkles, kräftiges Gold

Geruch

  • Rauch, aber nicht zu überdeckend
  • Meersalz
  • leicht pfeffrige Schärfe

Geschmack

  • starker Antritt
  • Pfeffer, Meersalz
  • rauchige Trockenheit

Abgang

  • angenehm scharf
  • der Geschmack hält sich lange

 

/tehK

 

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